Contact Form

 

Αιωνία σου η μνήμη.........
αξέχαστε Θανάση .....!!!!!!




Η Ελλάδα έχασε το γέλιο της ...

Αιωνία σου η μνήμη
αξέχαστε Θανάση ...

Μαχητής της ζωής - εργάτης της Τέχνης
«Εφυγε» σε ηλικία 84 χρόνων
Σεμνός «μαχητής» - από τα γεννοφάσκια του μέχρι το τέλος του - «στη γαλέρα της ζωής» που «τράβηξε άγριο κουπί» όπως έλεγε ο ίδιος, ο Θανάσης Βέγγος, πέρασε, χτες στις 7 π.μ., στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου, του λαϊκού πολιτισμού ευρύτερα, αλλά και των αγώνων του λαού μας. Ο θάνατός του λύπησε πανελλήνια το λαό, γιατί ο Βέγγος ήταν, παρέμεινε, αγωνίστηκε, έζησε, βιοπάλεψε και δημιούργησε σαν γνήσιο τέκνο του λαού. Και πάντα με μοναδική σεμνότητα, συνέπεια, αξιοπρέπεια, καλοσύνη κι ανθρωπιά. Η έπαρση και το «σταριλίκι» ήταν ξένα για εκείνον, παρά το - εκ φύσεως - τεράστιο, σπάνιο, πολύπλευρο δημιουργικό και ερμηνευτικό ταλέντο του. Αυθεντικά λαϊκός άνθρωπος, υποδειγματικός οικογενειάρχης, καθημερινά «κουβαλητής», πολύ αγαπητός στη λαϊκή γειτονιά όπου ζούσε, ακαταπόνητος και κυριολεκτικά χειρώνακτας «εργάτης» της Τέχνης, ο Βέγγος μέσα από τις ταινίες του - ιδιαίτερα με τις ταινίες που ο ίδιος σαν σεναριογράφος, παραγωγός, σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής έπαιξε - θα μείνει αθάνατος. Θα «ζει» ανάμεσά μας, σαν ένας από μας. Θα παραμείνει λαοφιλής, γιατί αγαπούσε και συμπονούσε τον απλό, ανώνυμο, ανίσχυρο, αδικημένο, εκμεταλλευόμενο λαϊκό άνθρωπο. Υπερασπιζόταν τα δίκια, τους πόθους, το μόχθο του, αλλά και σατίριζε τα λογής λογής κουσούρια του, χαρίζοντας πλουσιοπάροχα λυτρωτικό, αλλά και νοήμον γέλιο.
Στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη
Γεννημένος στις 29/5/1927 στο Νέο Φάληρο, ήταν το μοναχοπαίδι μιας φτωχής οικογένεια. Ο πατέρας του, εργάτης στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στον Πειραιά, αλλά και μαχητής του ΕΛΑΣ Πειραιά, απολύθηκε από την εταιρεία λόγω της συμμετοχής του στην ιστορική Μάχη της Ηλεκτρικής. Η απόλυση του πατέρα του ανάγκασε τον Θανάση Βέγγο να βγει στη βιοπάλη. Δούλεψε στην επεξεργασία δερμάτων και έκανε μικροθελήματα στη γειτονιά του. ΕΠΟΝίτης στα χρόνια της Κατοχής, ο Θανάσης Βέγγος υπηρέτησε τη θητεία του ως κρατούμενος στο Κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1951.Μετά την απελευθέρωσή του, ο συγκρατούμενός του στη Μακρόνησο, σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, για να επιβιώσει, τον πήρε στο μικρό στούντιό του, σαν άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Ο Κούνδουρος, παρατηρώντας τις εκφραστικές του δυνατότητες, τον χρησιμοποίησε και σαν ηθοποιό, στην πρώτη του ταινία «Μαγική πόλη» (1952). Στη συνέχεια, ο Θανάσης Βέγγος δούλευε σαν τεχνικός σε διάφορες ταινίες, αλλά έπαιζε και μικρά ρολάκια. Το ολοφάνερο, έμφυτο, αυτοδίδακτο υποκριτικό ταλέντο του φάνηκε και στο θέατρο. Το 1959 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο, παίζοντας στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς - πλουτς», στο θέατρο «Περοκέ». Την ίδια χρονιά, μετά από εξετάσεις στην τότε Επιτροπή Ταλέντων, του δόθηκε η Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ηθοποιού και έγινε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (11/4/1959).
Από το 1959 μέχρι και το 1999 συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους που ανέβαζαν ελληνικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις. Μεταξύ άλλων στις: «Μαντουμπάλα», «Καινούργια Αθήνα », «Ανθρωποι του '60», «Οκτώ άνδρες κατηγορούνται», «Κόκκινα τριαντάφυλλα», «Οι φτωχοδιάβολοι», «Αρχοντορεμπέτισσα», «Κύπρος γιοκ», κ.ά. Από το 1969 και μετά, με δικούς του θιάσους, ανέβασε τα έργα «Ο τρελός του Λούνα Παρκ» (με αυτό περιόδευσε και στις ΗΠΑ), «Τι έκανες στον Τρωικό Πόλεμο Θανάση;», «Το βλήμμα», κ.ά. Το 1995 πρωτοεμφανίστηκε στην Επίδαυρο, πρωταγωνιστώντας στην αριστοφανική «Ειρήνη», που ανέβασε το «Ανοιχτό Θέατρο». Με τον ίδιο θίασο πρωταγωνίστησε στους αριστοφανικούς «Αχαρνής», στην Επίδαυρο (1998).
Ανάμεσα στις 126 κινηματογραφικές ταινίες (άλλων σκηνοθετών) που έπαιξε ήταν οι: «Ο Δράκος», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ», «Δικτάτωρ καλεί Θανάση», «Ησυχες μέρες του Αυγούστου», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Ολα είναι δρόμος», «Το πέταγμα του κύκνου» (2009) κ.ά.
Μεταξύ των δικών του ταινιών (η επωνυμία της εταιρείας του ήταν «Θ. Β. Ταινίες γέλιου»), είναι και οι εξής: «Βασιλιάς της γκάφας», «Καταζητείται ο Βέγγος», «Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο», «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης», «Ο πολύτεκνος», «Ενας τρελός τρελός Βέγγος», «Παπατρέχας», «Ποιος Θανάσης», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Διακοπές στο Βιετνάμ», «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ», «Από πού πάνε στη χαβούζα», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι», «Ο τρελός καμικάζι», «Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας», «Βοήθεια, ο Βέγγος, φανερός πράκτορας 000», «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος», «Ποιος Θανάσης», «Θου - Βου, φαλακρός πράκτωρ», «Ενα ασύλληπτο κορόιδο».
Στο ενεργητικό του είχε το ντοκιμαντέρ «Χίλια χρόνια πριν», την τηλεταινία «Βήματα» και επτά τηλεοπτικές σειρές.
Διακρίθηκε με το Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (1961) και με το βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» (1971) και «Θανάση, πάρε τ' όπλο σου» (1972). Ο Δήμος Πειραιά τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη του πριν τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Συλλυπητήρια
«Η είδηση του θανάτου του Θανάση Βέγγου προκαλεί πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση. Ηταν σπουδαίος, χαρισματικός, γεμάτος σπάνια καλοσύνη για τους ανθρώπους. Οι ταινίες του θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ακόμη, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει το συλλυπητήριο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Συλλυπητήρια εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, όλα τα κόμματα, ο δήμαρχος Πειραιά, το ΥΠΠΟΤ και η Πανελλήνια Ενωση Ελευθέρου Θεάτρου, τονίζοντας: «Ο Θανάσης Βέγγος ποιούσε ήθος. Ηταν σεμνός, ταπεινός, ταλαντούχος, συνεπής στο έργο του. Το τεράστιο αυτό έργο θα είναι οδηγός μας».

20 Μεγάλες Ατάκες του Θανάση Βέγγου


Κορυφαία Σχόλια στο Internet

αξιοπρεπεια ...ηθος...και πολλα αλλα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ χαρακτιριστικα που δεν χωρανε ολα να τα γραψω εδω!
Κυριε Θαναση θα 'σαι για παντα στην καρδια μου!

Αυτό που με πονάει πιο πολύ είναι ότι δεν σε γνώρισα ποτέ απο κοντά. Αλλά δεν έχει σημασία. Είσουν και θα είσαι ο τρελός καμικάζι που έμπαινες και θα μπαίνεις στα σαλόνια των σπιτιών μας και θα γεμίζεις τις καρδιές μας με αστείρευτο γέλιο. Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσεις σαν σίφουνας την πόρτα του παραδείσου και αντικρύζοντας όλους εκεί πάνω θα κουνήσεις τα χέρια σου και θα πείς
.. ΚΑΛΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.... Αντίο ηλιαχτίδα της ψυχής μας.

Πραγματικά έχω συγκινηθεί με τα σχόλια όλων...δεν ήμουν μόνο εγώ τελικά...που αγαπούσα τον "Βεγγάκο" τόσο πολύ...αντίο ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΑΝΘΡΩΠΕ...

Ήσουν, είσαι και θα είσαι ο πιο καλός και χαμογελαστός Άνθρωπος που υπήρξε ποτέ!!! Ο δικός μας Άνθρωπος!!! Αξιοπρεπέστατος και ειλικρινής, παρέμεινε ταπεινός μέχρι το τέλος της ζωής του τραβώντας το κουπί όπως έλεγε. Σ' ευχαριστούμε για όλα ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ...
Καλό ταξίδι καλέ μου άνθρωπε!

Σημερα ειναι η πρωτη φορα στη ζωη μου που βλεπω Βεγγο και κλαιω!
Υποσχομαι να μην ξαναγινει!!
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ....ΔΑΣΚΑΛΕ ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΓΓΟ.

Δεν θελω να σου πω καλο ταξιδι καλε μου ανθρωπε. Ειναι πολυ κοινοτυπο. Δεν ταιριαζει σε καποιον 'που εκλεψε πολλες ωρες απο τη ζωη μου"... Δεν θελω να ξεπληρωσω την συντροφια που μου εκανες τοσα χρονια, με λεξεις παρηγοριας στους δικους σου

κερατσινι τελη δεκαετιας 70,βεγγος-σπαθαρης,ερχοντουσαν και μας επαιζαν καραγκιοζη αφιλοκερδως,μοιραζαν καραμελες και σοκολατες,δεν ηταν μονο ηθοποιος,ηταν κασκαντερ,ανθρωπος,μια ψυχουλα ηταν,αυτο που επαιζε στις ταινιες ηταν ο εαυτος του,μια ζωη μ εκανες να γελαω καλε μου ανθρωπε,σημερα εκλαψα για σενα!θα κανεις τους αγγελους να γελουν τωρα,για σκεφτητε ενας ανθρωπος που κανε τον κοσμο να γελαει μονο,δεν υπαρχουν αλλοι τετοιοι καλε μου ανθρωπε,ο τελευταιος ησουν!!!!!αντιο...

Total comment

Author

John Tsipas

0   comments

Post a Comment

Cancel Reply