Contact Form

 

JIM MORRISON, JANIS JOPLIN, JIMI HENDRIX






Τρεις θρύλοι της ροκ σκηνής, τρεις αξεπέραστες καλλιτεχνικές προσωπικότητες που είχαν πολλά κοινά μεταξύ τους. Και οι τρεις πέθαναν στα εικοσιεπτά τους χρόνια από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Έζησαν μια σύντομη, μποέμικη ζωή με πολλές εντάσεις, αλλά πρόλαβαν να αφήσουν μια τεράστια κληρονομιά στην ιστορία της μουσικής. Θα μείνουν αναμφίβολα ζωντανοί για πάντα στις καρδιές όλων μας. 
Ο Jim Morrison γεννήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1943 στην Μελβούρνη της Φλόριντα. Πέθανε μόλις στα 27, στις 3 Ιουλίου 1971 στο Παρίσι. Η επίσημη εκδοχή του θανάτου του ήταν ότι τον βρήκε η σύντροφός του Pamela Courson στην μπανιέρα νεκρό. Δεν έγινε αυτοψία γιατί ο γιατρός δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Για την αιτία του θανάτου του υπάρχουν πολλές εκδοχές με επικρατέστερη να εισέπνευσε ηρωίνη αντί για κοκαΐνη.
    Ποιητής, συγγραφέας, κινηματογραφιστής, στιχουργός, τραγουδιστής. Ένα ιδιαίτερο πλάσμα που λάτρευε τους σκοτεινούς ποιητές και είχε ιδιαίτερη αγάπη στον Νίτσε.
   Ο Morrison ζούσε σε ένα ασφυχτικό οικογενειακό περιβάλλον, με πατέρα ναύαρχο και δημιουργούσε πάντοτε προβλήματα στην οικογένειά του. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο UCLA στο τμήμα της Τέχνης του Κινηματογράφου. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έφτιαξε δυο ταινίες, η μία λεγόταν «First Love» και η άλλη «Obscura». 

Μετά την αποφοίτησή του, ο Morrison ζούσε μποέμικη ζωή περιτριγυρισμένος από καλλιτέχνες και μουσικούς στην παραλία Venice. Εκείνη περίπου την περίοδο σταματά τις σχέσεις με την οικογένεια του. 
Μέσα σε έναν χρόνο με το περιορισμένο φαγητό και την συχνή κατανάλωση ναρκωτικών και αλκοόλ έχασε βάρος και από κοντόχοντρος μεταμορφώθηκε σε «σμιλευτός θεός του ροκ», όπου απαθανάτισε σε μια περίφημη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών ο φωτογράφος Joel Brodsky. Αργότερα συνάντησε τον συμφοιτητή του Ray Manzarek και μαζί ιδρύουν τους Doors. Ένα πρωτοπόρο συγκρότημα με πολύ ιδιαίτερο ήχο. Πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός, ότι οι Doors δεν είχαν ποτέ μπασίστα και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος που τους έκανε ιδιαίτερους την εποχή εκείνη.
    Η προσωπική ζωή του Morrison ήταν πολύ άστατη. Αν και η σύντροφος της ζωής του ήταν η Pamela Courson, ο Morrison έκανε πολύ συχνά σεξ με θαυμάστριες αλλά είχε συνάψει σύντομες σχέσεις και με πολλές διασημότητες. Κάποια στιγμή συναντήθηκε και με την Janis Joplin, ενώ ήταν και οι δύο μεθυσμένοι, και βρέθηκαν μαζί για μια βραδιά. Στο τραγούδι «the wasp» ο τραγουδιστής των Doors αναφέρεται στην Janis Joplin.
    «I'll tell you 'bout Texas Radio and the Big Beat... I'll tell you 'bout the hopeless night... wandering the Western dream... tell you 'bout the maiden with raw iron soul»
  
  Η Janis Joplin γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1943 στο Τέξας των Η.Π.Α.. Η ζωή της ήταν σύντομη. Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου 1970 από υπερβολική δόση ηρωίνης και αλκοόλ. Το σώμα της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της διασκορπίστηκαν στην παραλία της Καλιφόρνια.
    Ήταν η πρώτη που έσπασε το φαλλοκρατικό κατεστημένο της ροκ κοινότητας. Η φλόγα που έκαιγε μέσα της, την έκανε να λάμπει πάνω στη σκηνή. Θεωρείται η λευκή γυναίκα με την φωνή μαύρης. Το «μαργαριτάρι», όπως την αποκαλούσαν οι φίλοι της, είχε δυστυχώς αυτοκαταστροφικές τάσεις. Λάτρευε τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.  Προτιμούσε κυρίως το speed για να ταξιδεύει σε ψυχεδελικά μονοπάτια έμπνευσης.
    Στα 17 της αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει τραγουδίστρια και έφυγε από το πατρικό της σπίτι. Ξεκίνησε τα μουσικά της βήματα κάνοντας μικρές εμφανίσεις σε καφετέριες στο Τέξας. Η ζωή της μέχρι τα 22 ήταν ένα ατελείωτο ώτο στοπ. Το 1965 κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια να ζήσει φυσιολογικά σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες, παρακολουθώντας μαθήματα Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Όστιν. 
Τον Ιούνιο του 1966 φεύγει μόνιμα για το Σαν Φρανσίσκο και δεν επιστρέφει ποτέ πια στο Τέξας. Ο φίλος της, Chet Helms, γίνεται μάνατζερ σε ένα καινούργιο γκρουπ, τους Big Brother And The Holding Company που ζητούν μια γυναίκα για φωνητικά. O Helms αμέσως σκέφτηκε την Joplin. Μαζί τους γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και γίνεται ευρέως γνωστή. 

Οι κριτικές για την Joplin ήταν ενθουσιώδεις και δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι λίγο αργότερα αποφασίζει να ακολουθήσει σόλο καριέρα. Το πρώτο μουσικό γκρουπ που συνόδευε την Joplin στη σόλο καριέρα της ήταν οι Kozmic Blues Band. Μαζί τους έκανε και την εμφάνισής της στο Woodstock το 1969.
     Το 1968 σε μια περιοδεία με τους Big Brother And The Holding Company συναντιέται στην σκηνή με τον στενό της φίλο, Jimi Hendrix.
   
 O Jimi Hendrix γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1942 στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον. Γιος ενός αποτυχημένου μποξέρ και μιας αλκοολικής μητέρας, που την έχασε πολύ νωρίς. Ήταν και αυτός 27 χρονών, όταν βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 1970. Σαν αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η αναρρόφηση τροφών, όμως οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Στον τάφο του, αναγράφεται μια δική του ρήση: «When the power of love overpowers the love of power, the world will know peace».
   
 Θεωρείται ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής. Υπήρξε μουσική ιδιοφυΐα, που με την τεχνική του και τις καινοτομίες του, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα. Ο αριστερόχειρας κιθαρίστας χρησιμοποιούσε στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές και άνοιξε νέους ορίζοντες της ροκ μουσικής. Το περιοδικό Melody Maker έγραψε για τον Hendrix 
ότι «Μερικές φορές σου έδινε την εντύπωση πως έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του».
    Απέκτησε την πρώτη του κιθάρα στα 14, που την βρήκε πεταμένη στα σκουπίδια. Στα 16 του είχε μια κανονική κιθάρα, που του αγόρασε ο πατέρας του και ξεκίνησε αυτοδίδακτος. Ο Hendrix αγαπούσε την blues μουσική και ήταν μεγάλος θαυμαστής του Elvis Presley. Εγκατέλειψε το σχολείο για να ακολουθήσει τα μουσικά του όνειρα.
    Το 1966 πήγε στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε το συγκρότημα The Jimi Hendrix Experience που γνώρισε μεγάλη επιτυχία αλλά και αναγνώριση από ήδη καταξιωμένους μουσικούς της εποχής. Το 1968 το συγκρότημα αυτό διαλύθηκε. Το 1969 συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys. Στο φεστιβάλ του Woodstock, όπου έκανε μια μεγαλειώδη εμφάνιση, παρουσίασε μια αυτοσχέδια διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου. Το Μάρτιο του 1968, ο Jimi Hendrix βρέθηκε στη σκηνή με τον Jim Morrison στο New York's Scene Club.
Jim Morrison, Janis Joplin , Jimi Hendrix…
    Τρεις αιώνιοι 27ρηδες, οι αξεπέραστοι ροκ σταρς, που συναντήθηκαν έστω και για λίγο μέσα στην σύντομη πορεία της ζωής τους. 


ΠΗΓΗ :
http://fairy-artsoul.blogspot.com

Total comment

Author

John Tsipas

0   comments

Post a Comment

Cancel Reply